Naar topnavigatiemenuNaar hoofdnavigatiemenuNaar hoofdinhoud

Homo, lesbisch, bi

foto van een meisje

Ongeveer 1 op de 10 meisjes valt (ook) op meisjes. En ongeveer 1 op de 10 jongens valt (ook) op jongens. Dat is soms lastig als je gelovig bent of als je opgroeit tussen 2 culturen.

Wat is wat?

  • Homo: je bent een jongen en je wordt (meestal) verliefd op jongens. Je zou ook graag met een jongen vrijen.
  • Lesbisch: je bent een meisje en je wordt (meestal) verliefd op meisjes. Je zou ook graag met een meisje vrijen.
  • Bi: je wordt soms verliefd op een jongen, soms op een meisje. Het lijkt je leuk om te vrijen met een meisje, maar ook met een jongen.

Geloof

Veel mensen denken dat homoseksualiteit verboden is volgens de bijbel, koran en andere heilige boeken. Is dat echt zo? Dat is de vraag. Er zijn verschillende interpretaties van religieuze teksten. Volgens de ene interpretatie mag homoseksualiteit niet, volgens de andere is er niets mis mee.

Cultuur

In veel culturen bestaan negatieve ideeën over homoseksualiteit. Heb je bijvoorbeeld Surinaamse, Turkse of Chinese roots, dan is het vaak taboe. Kom jij als meisje thuis met een ander meisje, dan past het niet in het plaatje. Je ouders en vrienden hebben misschien vooroordelen over lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen.

Game: Wat zal Baba zeggen?

In deze video gaat het fout. Ceren ziet per ongeluk haar zus Ignur met een meisje op bed liggen. Hoe zou jij dat aanpakken? Speel de game Wat zal Baba zeggen? op Can you fix it? en zorg ervoor dat het goed afloopt!

Jezelf accepteren

Bestaan er in jouw religie of cultuur negatieve ideeën over homomannen, lesbische vrouwen en biseksuelen? Dan is het vaak moeilijk om jezelf te accepteren. Je voelt je bijvoorbeeld schuldig of je schaamt je ervoor. Blijf er niet mee rondlopen. Zoek contact met andere mensen in jouw situatie of praat erover met iemand die je vertrouwt. 

Anderen vinden

Soms denk je dat je de enige bent. Maar dat is niet zo! Praten met andere jongeren in jouw situatie kan enorm opluchten. Er zijn verschillende organisaties die dit mogelijk maken. Zij organiseren alles vaak zo, dat je vrienden en familie er niet achter komen.

Hier kun je terecht:

Bang voor je familie?

In sommige families geeft het problemen als je homoseksuele gevoelens hebt. Misschien ben je bang dat je familie jou of anderen pijn zal doen.

Ben je bang voor je veiligheid? Zoek dan hulp:

  • Noodsituatie? Bel 112.
  • Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld een vriend(in) zijn, een familielid, je mentor op school of een hulpverlener.
  • Bel met Veilig Thuis op 0800-2000. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met mishandeling of met de dreiging daarvan.
  • Je kunt ook bellen, mailen of chatten met Sense

Podcast over seksuele diversiteit

""

Podcast over coming-out

""